Odpowiedzi

2009-12-13T20:10:00+01:00
X - długość prostokąta
y - szerokość

x + 3 = 3y
2x + 2y = 66m

x = 3y - 3
6y - 6 + 2y = 66m

x = 3y - 3
8y =72 / :8

x = 3y - 3
y = 9

x = 27 - 3 = 24
y = 9

Długość wynosi 24 metry, szerokość 9 metrów.
1 4 1
2009-12-13T20:12:19+01:00
X - długość prostokąta
y - szerokość

x + 3 = 3y
2x + 2y = 66m

x = 3y - 3
6y - 6 + 2y = 66m

x = 3y - 3
8y =72 / :8

x = 3y - 3
y = 9

x = 27 - 3 = 24
y = 9
2 3 2
2009-12-13T20:15:03+01:00
Dane:
x- długość prostokąta
(x+3)*1/3- szerokość prostokąta
66m- obwód
Rozwiązanie:
2x+2*(x+3)*1/3=66
2x+2*(1/3x+1)=66
2x+2/3x+2=66 |-2
8/3x=64 |:8
1/3x=8 |*3
x=24
(24+3)*1/3=27*1/3=9
Odpowiedź:
Długość prostokąta wynosi 24m, a jego szerokość 9m.
1 2 1