Odpowiedzi

2009-09-08T18:21:35+02:00
=7x-7-6x-9<=2x+4-22=7x-6x-2x<=4-22+7+9=-1x<=-22/-1=
x<=22

2009-09-08T18:38:20+02:00
7x-7-6x-9<2x+4-22
7x-6x-2x<4-22+9+7
-1x<-2/:-1
x<2
2009-09-08T19:02:52+02:00
7(x-1)-3(2x+3)<= 2(x+2)-22 (mnozymy kazda liczbe przed nawiasem z liczba w nawiasie.. pamietajac o zmienianiu znakach)
7x-7-6x-9<= 2x+4-22 (otrzymujemy wiadomo i nie wiadome, ktore przenosimy na odpowiednie strony, czyli niewiadome na lewo wiadome na prawo)
7x-6x-2x<=-22+4+7+9 ( kazda z tych licz dodajemu, lub odejmujemy)
-x<= -2 /(-1) (nastepnie dzielimy przez -1 i otrzymujemy wynik)
x=2