Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-08T18:36:47+02:00
(¼)⁻⁶ razy (4³)³ = 4⁶ x 4⁹ = 4⁶⁺⁹ = 4¹⁵
kiedy masz ujemną potęgę to odwracasz liczbę. przez nawias potęgi sie mnożą. kiedy ułamki mają taką samą podstawę (4) to przy mnożeniu się dodają, proste :)
2009-09-08T18:38:24+02:00
Wszystko w załączniku ( nie chciało mi się tego pisać:)
2009-09-08T18:54:07+02:00
To jest prościutkie :)

(¼)⁻⁶x(4³)³=4⁶x4⁹=4⁶⁺⁹=4¹⁵

*Kiedy liczba jest do minusowej potęgi to ją odwracamy,
*Potęgi w i za nawiasem wymnażamy
*Kiedy ułamki mają taką samą podstawę, to przy mnożeniu je dodajemy