Odpowiedzi

2009-12-13T21:40:33+01:00
120:12=10
36:12=3
24:12=2

Odp. Wujek Karola przygotował 12 paczek. Zawierały one 10 mandarynek, 3 batony i 2 czekolady.
2009-12-13T21:43:10+01:00
Największy wspólny dzielnik (NWD) liczb 120, 36 i 24 to 12, więc tyle może przygotować jednakowych paczek:
120/12 = 10 mandarynek w każdej,
36/12 = 3 batony w każdej,
24/12 = 2 czekolady w każdej.
Wujek Karola mógł przygotować 12 jednakowych paczek, ktore zawieraly po 10 mandarynek, po 3 batony i po 2 czekolady.
2009-12-13T21:44:17+01:00
1) 3 paczki w kazdej: 40 mandarynek 12 batonów 8 czekolad
2)6 paczek w kazdej: 20 mandarynek 6 batonów 4 czekolady
3)12 paczek w każdej: 10 mandarynek 3 batony 2 czekolady