Klasa II gim. - wyrażenia algebraiczne.
zad.8/85 Zapisz w postaci sumy algebraicznej :
a).(2a+b)*c-(2ac-bc+1) =
b).5(x-z)+2(z-x)=
c).2xdo kwadratu(x-5)-3x(xdo kwadratu-3x+5)=
d).6 (a do kwadratu + b 1/3 ) - 6 ( a do kwadratu - 1/2)- 3 (b + 1/3)=

zad.9/85. Zapisz w jak najprostszej postaci :
a). 6x-12y/3 + x - 4 y =
b).15a + 20b/5 = 4a+8b/2 =
c).7k+21/14 = 3k-9/6 =
d).4 * 3p+6/12 + 10-5p/15 * 9 =

Odpowiedzi :
8/85
a).2bc-1
b).3x-3z
c).-x do sześcianu - x do kwadratu - 15x
d).3b + 4

9/85
a).3x-8y
b).a
c).3
Błagam o pomoc :):*
Z góry dziękuje ;*

2

Odpowiedzi

2009-12-13T23:51:02+01:00
8:
a) (2a+b)*c-(2ac-bc+1) = 2ac+bc-2ac+bc-1=2bc-1
b) 5(x-z)+2(z-x) = 5x-5z+2z-2x = 3x-3z
c) 2xdo kwadratu(x-5)-3x(xdo kwadratu-3x+5)= 2xdo3-10xdo2-3xdo3-9xdo2+15x = -x do 3 - 19xdo2 +15x
d) 6 (a do kwadratu + b 1/3 ) - 6 ( a do kwadratu - 1/2)- 3 (b + 1/3)= 6ado2 + 2b - 6ado2 - 3 - 2b+1 = -2
2 5 2
2009-12-13T23:56:50+01:00
Zad.8/85 Zapisz w postaci sumy algebraicznej :
a).(2a+b)*c-(2ac-bc+1) =2ac+bc-2ac+bc-1=2bc-1
b).5(x-z)+2(z-x)=5x-5z+2z-2x=3x-3z
c).2xdo kwadratu(x-5)-3x(xdo kwadratu-3x+5)=2x^3-10x^2-3x^3+9x^2-15x= -x^3-x^2-15x
d).6 (a do kwadratu + b 1/3 ) - 6 ( a do kwadratu - 1/2)- 3 (b + 1/3)=6a^2+6b+2-6a^2+3-3b-1=3b+4

^ - potęga