Do przygotowania kompotu z gruszek i śliwek należy użyć : 50dag gruszek , 50dag śliwek, 2 szklanki wody i 20dag cukru.Ile litrów wody trzeba użyć do przygotowania kompotu z 1/2 kg owoców (gruszek i śliwek łącznie), przyjmując, że pojemność szklanki wynosi 250 ml?



PROSZE O ROZWIAZANIE poniewaz mam karteczke i musze napisac na dole rozwiazanie a nie jak np. ze 1/2 czyli balala tylk rozwiazanie! z gory thx

2

Odpowiedzi

2009-12-14T16:48:55+01:00
2009-12-14T16:59:21+01:00
Rozwiązanie :

50 dag + 50 dag = 100 dag

100 dag - 500 ml
50 dag - x ml

100 / 2 = 50 dag
500 / 2 = 250 ml

Odpowiedź : Aby zrobic kompot z 1/2 kg owoców potzrebujemy 250 ml wody.

Danych nie ma. Jeżeli ich jednak potzrebujesz napisz.