Odpowiedzi

2009-09-08T22:26:50+02:00
S - suma
Sk1 - składnik 1
Sk2 -składnik 2

Sk1 = S - 217
Sk2 = Sk1 -12

S = Sk1 + Sk2
S = S -217 + S-217 (porządkujemy)
-S = - 434 / (-1)
S = 434
Odp: Suma wynosi 434
4 3 4
2009-09-08T22:28:33+02:00
Drugi składnik oznaczamy jako - x
tak więc:

(x+12) + x = [(x+12)+217]

po ułożeniu równania, opuszczamy nawiasy i rozwiązujemy równanie:

x+12+x=x+12+217
x+x-x=12+217-12
x=217 - drugi składnik

więc kierując się poleceniem stwierdzamy:

pierwszy składnik: 12+217=229
drugi składnik: 217
suma:229+217=446

SUMA WYNOSI 446.









7 2 7