Odpowiedzi

2009-09-09T15:24:30+02:00
P1=P2
m1/v1=m2/v2
m1*v2=m2*v1
v2=m2*v1/m1
v2=4kg*6m/s/2kg=12m/s
2009-09-09T15:27:07+02:00
4-2=2
6:2=3
drugi wózek osiągnął szybkość 3m/s
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-09T15:27:14+02:00
Trzeba skorzystać z zasady zachowania pędu:
Przed rozczepieniem ich wspólny pęd był równy 0!
Trzez po rozczepieniu ich wspólny pęd też musi być równy 0!
Jest to możliwe, ponieważ wózki pojechały w przeciwne strony, a pęd jest wielkośćią wektorową(!), czyli uzyskujemy równanie:
p₁ - p₂ = 0
p₁ - pęd pierwszego wózka
p₂ - pęd drugiego wózka
Ogólny wzór na pęd: p = m* v, gdzie m- masa; v - prędkość
p₁ = 2[kg] * 6[m/s] = 12 [kg*m/s]
p₂ = 4[kg] * x[m/s]
12 [kg*m/s] - 4x[kg] = 0
x = 3 [m/s] Taka jest właśnie prędkość drugiego wózka!