1. 32 godziny lekcyjne - ile to godzin zegarowych ?
2. w jakim miesiącu wypada setny dzien roku ?
3. Ile pełnych tygodni jest w roku ?
4. 1 czerwca- który to dzień roku przestepnego?
5. Jest poniedzialek. Jaki dzień tygodnia wypadnie za 30 dni ?
6. 2500 lat temu - który to był wiek ?

bardzo prosze o pelne odpowiedzi (wszystkie dzialania itp.) ;) !
bo to bardzo wazne :]
z góry dzieki ;*

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-14T19:04:25+01:00
1.
32*45min=32*¾h=24h
2.
styczeń-31dni 31dni
luty- 28dni 29dni
marzec-31dni 31dni
kwiecień-10dni 9dni
zazwyczaj jest to 10 kwietnia lub w roku przestępnym 9 kwietnia
3.
Są 52 tygodnie;)
4.
31+29+31+30+31+1=153 dzień
5.
poniedziałek
30:7-co siódmy dzień jest poniedziałek
30:7=4 i 2 reszty=
=4poniedziałki + 2 dni= środa
6.
2009-2500=491r. p.n.e.-V w. p.n.e.

Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz rozumiała, pisz na pw;)
7 4 7
2009-12-14T19:05:39+01:00
1.32*45 min=1440 min = 1440 min : 60 min = 24 h
2.styczen - 30 dni
luty - 28 dni
marzec - 31 dni
kwiecień - 30 dni
30+28+31+30 = 119
w kwietni jest setny dzień
3.365 dni : 7 dni = 52 tygodnie
4. styczen - 30 dni
luty - 29 dni
marzec - 31 dni
kwiecień - 30 dni
maj - 31 dni
czerwiec - 1 dzien
30+29+31+30+31+1= 153 dzien roku
5. 30 dni : 7 dni = 4 tygodnie 2 dni
poniedziałek + 2 dni = środa
6.2500 lat = 25 wieków
21 w n.e. - 25 w. = 4 w. p.n.e.
9 4 9
2009-12-14T19:11:36+01:00
1. 32h x 45min=1440min=24h

2. w 3 bedziemy mieli 90 dni czyli w 4 bedzie 100
w kwietniu

3. 364:7=52dni

4.1+31+29+31+30+31=153


4 3 4