Odpowiedzi

2009-12-14T19:48:51+01:00
3x=12
x-y=1

x=12/3
x=4

podstawiasz do drugiego

4-y=1
4 przenosisz na druga strone ze znakiem przeciwnym (w tym przypadku minus)

-y=1-4

obie strony mnożysz *-1 by pozbyc się minusa przy y

y=4-1
y=3

dla sprawdzenia

3*4=12
4-3=1
1 5 1
2009-12-14T19:48:57+01:00
3x=12 /:3 obliczamy x
x-y=1

x=4 kiedy mamy już oibliczony x podstawiamy go do drugiego równania
4-y=1 /-4 obliczamy y po podstawieniu pod x

x=4
-y=-3 /*(-1) po obliczeniu mnozymy przez (-1) ponieaz niewiadoma nie moze byc minusowa

x=4 mamy rozwiazany uklad rownan
y=3
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-14T19:57:41+01:00
3x=12
x-y=1

W pierwszym punkcie rozwiązujemy równania do najprostszej postaci

3x=12 //:3
x-y=1

x=12
x-y=1

Pod x z drugiego równania podkładamy wynik x z pierwszego równania
x=12
12-y=1

x=12
-y=1-12 //*-1

x=12
y=-1+12

x=12
y=11

Zasada jest taka, aby równania doprowadzić do najprostszej postaci, a następnie uzyskane z nich wyniki podstawić pod niewiadome z drugiego równania(nie przejmuj się że np .x=2y albo y=20x, bo oto chodzi aby zamienić dwie niewiadome xy na jedną x albo y). Wynik z drugiego równania nie jest już niewiadomą i podstawia sie go pod niewiadomą z wcześniejszego równania.
2 3 2