Pomóżcie mi mam dwa zadania z matmy...

1.Paulinaobliczyła że 1,4 doby przebywała w szkole,1,16 doby odrabiała
lekcje, 1,12 doby pomagała mamie, 3,8 doby spała a resztę przeznaczyła na zabawę i oglądanie teewizji. oblicz, ile godzin zajęła Paulinie każaz tych czynności...

2.Kartonowy pojemnik zawiera 3,4 litra soku z czarnej porzeczki.Adaś wypił najpierw 1,3 zawartści pojemnika, a następnie 1,2 pozostałej częsci. Ile litrów soku pozostało w pojemniku?

Pliss pomóżciee :(

3

Odpowiedzi

2009-12-14T20:18:38+01:00
1.
1.4 doby = 24*1.4 =33.6h
1.16 doby = 24*1.16 =27.84h
1.12 doby = 24*1.12 = 26.88h
3.8 doby = 24*3.8 = 91.2h

2.Tu chyba chodziło o 1/3 i 1/2
3.4*(1/3)=1.1(3)
3.4-1.1(3)=2.2(6)
2.2(6)/2=1.1(3);

Odp:W pojemniku pozostało 1.1(3) litra soku
2009-12-14T20:32:37+01:00
1.
Przebywa w szkole:1/4=6/24=6 godzin
Odrabia lekcje:1/16=1\2/8=2i1\2/24=2godziny 30 minut
Pomagała mamie:1/12=2/24=2 godziny
Spała:3/8=9/24=9 godzin

24h-(6h+2h30min+2h+9h)=4h 30 min
4h30min:2=2h15min

Zabawa:2h15min
Oglądanie telewizji:2h15 min

Odp.:Paulina w szkole przebywała 6 godzin, odrabiała lekcje 2 godziny 30 minut,pomagała mamie przez 2 godziny, spała 9 godzin, bawiła się 2 godziny 15 minut i oglądała telewizję przez 2 godziny i 15 minut.

2.
1l=1000ml
Pojemnik zawiera:3/4 l =750 ml
Adaś wypił:1/3=250ml
750ml-250ml=500ml
Potem Adaś wypił:1/2 reszty=500ml:2=250 ml
Zostało:750ml-(250ml+250ml)=250ml

Odp.:Zostało 250 ml soku.


Miło, że mogłem pomóc :)
2009-12-14T20:35:07+01:00
Zadanie 1

szkoła= 1/4 *24 =6[h]
lekcje 1/16*24= 1,5[h ]
pomoc mamie: 1/12*24=2[h]
spanie: 3/8*24=9[h]
zabawa i TV: 24-(6+1,5+2+9) = 24-18,5=5,5[h]

Zadnaie 2

[3/4*1/3]*1/2=1/4*1/2=1/8[litra]