Odpowiedzi

2009-12-14T20:17:53+01:00
X - ilość chłopców
y - ilość dziewcząt
x + y = 150 -------------> y = 150 - x
(1/3) y + (2/7) x = 46 , mnożymy obustronnie przez 21
--------------------------
y = 150 - x
7y + 6x = 46 *21 = 966
-----------------------------
7*(150 - x) + 6x = 966
y = 150 - x
-----------------------------
1050 - 7x + 6x = 966
y = 150 - x
-------------------------
x = 1050 - 966 = 84
y = 150 - 84 = 66
----------------------==
x = 84 , y = 66
Odp.
Ten test pisało 66 dziewcząt oraz 84 chłopców.

2009-12-14T20:23:29+01:00
X - liczba dzxiewczat piszacych test
y - liczba chłopców piszacych test
x + y = 150 - łaczna ilośc uczniów piszacych test
⅓x + 2/7y = 46 - łaczna ilośc chłopców i dziewcząt ,którzy otrzymali oceny Bdb

x + y = 150
⅓x + 2/7y = 46 /*21

x + y = 150
7x + 6y = 966

x = 150 -y
7(150 -y) + 6y = 966

x = 150 -y
1050 - 7y + 6y =966

x = 150 -y
-y = 966 - 1050

x = 150 - y
y = - 84

x = 150 -84
y = 84

x = 66
y = 84

Test pisało 66 dziewczat i 84 chłopców