1.Działka ma kształt prostokąta, którego szerokość wynosi 28 metrów, a długość jest dwa razy większa.Na warzywa przeznaczono 3/4 powierzchni działki , a pozostałą cześć na pasiekę. Ile arów działki przeznaczono na pasiekę?Zapisz obliczenia.
2. Maria i Marek wyjeżdżają na narty w Bieszczady. Narty Marka ważą x kg, a Marii 0,8 kg. Buty ważą 1,2xkg, a Marii 0,9xkg. Ponadto narciarze muszą wziąć ze sobą plecaki, do których zapakują buty na zmianę i ubranie,przybory do mycia i inne konieczne drobiazgi. Cały zbierany przez nich bagaż bedzię ważył 10x kg. Ile będą ważyły obydwa plecaki razem?
...................................................................................................
.....................................................................................................
.................................................................................................................
...................................................................................................
Wykonaj obliczenia dla x=4
...............................................................................................................
......................................................................................................
.........................................................
Odp:
Zad.3
a)2[4x-(4y+3x)]- 4[3x - (2x - 3y)]=...................................
.............................................................................
..........................................................................
............................................................................
dla x = -3,5 i y = 5/6..............................................
.............................................................................
.........................................................
b)a - 2(b-1) +2 [-5(a+1) - 0,5a] +2b=....................................
.................................................................................
...............................................................................
.................................................................................
.................................................................................
dla a=4/5 i b = 1/4...............................................
..........................................................................
...........................................................................
Daje najlepszą!!Proszę o szybkie rozwiązanie!!!!

2

Odpowiedzi

2009-12-14T21:45:53+01:00
1.
szer. dzialki 28m
dl. 2*28=56
P=28*56
P=1568m²
1568:100a=15,68a
15,68*¼=3,92a- przeznaczono na pasieke

Zad.3
a)2[4x-(4y+3x)]- 4[3x - (2x - 3y)]=2(4x-4y-3x)-4(3x-2x+3y)=
=8x-8y-6x-12x+8x-12y=-2x-20y
2x-20y=-2(-3,5)-20(5/6)= 7-16⅔

b)a - 2(b-1) +2 [-5(a+1) - 0,5a] +2b=a-2b+2+2(-5a-5-0,5a)+2b=
=a+2-10a-10-a=-10a-8
-10a-8=-10*4/5-8=8-8=0

:)

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-14T22:00:51+01:00
ZAD1.
a=28m
b=2*28m=56m
P=ab=28m*56m=1568m²
1568m²=15,68 arów
¼*1568m²=392m²=3,92 ary -tyle przeznaczono na pasiekę

ZAd2.
10x-(x+0,8x+1,2x+0,9x)=masa plecaków
10x-3,9x=6,1xkg
Masa plecaków wynosi 6,1xkg.

dla x=4
6,1xkg=6,1*4=24,4 kg
Gdy x=4 masa plecaków wynosi 24,4 kg.

Zad.3
a)2[4x-(4y+3x)]-4[3x-(2x-3y)]=2(4x-4y-3x)-4(3x-2x+3y)=
=2(x-4y)-4(x+3y)=2x-8y-4x-12y=-2x-20y

dla x = -3,5 i y = 5/6
-2x-20y=-2*(-3,5)-20*⅚=7-16⅔=-8⅓

b)a-2(b-1)+2[-5(a+1)-0,5a]+2b=a-2b+2+2(-5a-5-0,5a)+2b=
=a+2-10a-10-a=-10a-8

dla a=4/5 i b = 1/4
-10a-8=-10*⅘-8=-8-8=-16