Odpowiedzi

2009-12-14T23:12:29+01:00
W(x)=-2x⁹+6x⁷-4x³
P(x)=2x⁸+3x⁶-2x⁴
W(x)+P(x)=(-2x⁹+6x⁷-4x³)+(2x⁸+3x⁶-2x⁴)=-2x⁹+2x⁸+6x⁷+3x⁶-2x⁴-4x³

W(x)-P(x)=(-2x⁹+6x⁷-4x³)-(2x⁸+3x⁶-2x⁴)=-2x⁹+6x⁷-4x³-2x⁸-3x⁶+2x⁴=
-2x⁹-2x⁸+6x⁷-3x⁶+2x⁴-4x³
2009-12-14T23:14:11+01:00
Oblicz sumę i różnicę wielomianów W(x) oraz P(x), jeżeli:
W(x)=-2x^9+6x^7-4x^3
P(x)=2x^8+3x^6-2x^4

trzeba wykonać obniżanie wykładnika w wielomianie w(x) i dopiero odjąć jak potęgi będą takie sam to samo z sumą czyli dodawaniem

nie chce mi sie juz tego robic ale jak wszedłem to chociaż dam rade ;d


mozna to zpiasać bez obnizania potegi ale wtedy to nie ma wiekszego sensu