Odpowiedzi

2009-12-14T23:43:47+01:00
Napisz to jakos konkretnie to Ci to zrobie ale nie wiem o co dokladnie Ci chodzi.
2009-12-14T23:49:41+01:00
6x-3 przez x+3=3
6x-3
x+3=3

6x-3
x=0

0-3
x=0

-3
x=0

to chodzi o takie rozwiazanie? narazie 1 przyklad...
2009-12-14T23:58:59+01:00
6×-3
-------=3
×+3

(6x-3)=3*(×+3)
6x-3=3x+9
3x=12
x=4



-×-4
------=2
×+2

(-x-4)=2*(x+2)
-x-4=2x+4
-3x=8
x=-8/3



2×-5 przez ×-4=×
2x-5=x(x-4)
2x-5=x²-4x
x²-4x-2x+5=0
x²-6x+5=0
Δ=b²-4ac=36-20=16
x₁=-b-√Δ/2=6-4/2=1
x₂=-b+√Δ/2=6+4/2=5

2×-9 przez ×-3=×+3
2x-9=(x-3)*(x+3)
2x-9=x²-9
x²-9-2x+9=0
x²-2x=0
Δ=b²-4ac=4-0=4
x₁=-b-√Δ/2=2-2/2=0
x₂=-b+√Δ/2=2+2/2=2