Odpowiedzi

2009-12-15T00:29:51+01:00
W(x)= x³(x²-25)(x-5)(x+4)=x³(x-5)(x+5)(x-5)(x+4)
stad mamy x=0 -trojkrotny
x=5 - dwukrotny
x=-5 -jednokrotny
x=-4 - jednokrotny
1 5 1
2009-12-15T00:32:55+01:00
X³(x+5)(x-5)(x-5)(x+4)

pierwiastki to: 0,-5,5,-4

0 jest 3krotnym bo do potegi 3
-5 jest jednokotnym bo wystepuje raz
5 jest dwukronym bo wystepuje dwa razy
-4 jest jednokrotnym bo wystepuje raz
2 5 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-15T00:41:09+01:00
W(x) = x³(x²-25)(x-5)(x+4) = x³(x-5)²(x+5)(x+4)

patrzymy do której potęgi są podniesione pierwiastki:

x = 0 - trzykrotny, bo x do trzeciej potęgi
x = 5 - dwukrotny, bo do kwadratu
x = -5 - jednokrotny, bo do pierwszej potęgi
x = -4 - jednokrotny, bo do pierwszej potęgi
4 2 4