Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-15T11:25:59+01:00
fakt sorki juz naprawiam bład nawet dodan rysunek
Jeżeli dorysujemy przekątną kwadratu w podstawie to powinno mamy , że
BC = √AB² + AC² pierwiasek jest nad całym wyrażeniem
BC = √a√2² + a² = √3a²=a√3
Mamy więc
a√3=9
a=9/√3
pozbywajac sie pierwiastka z mianownika mamy
a=3√3
Pole powierzchni sześcianu jest 6 razy większe od pola pojedynczej ściany, więc jest równe
Pp = 6*a² = 6*3√3² = 6*9*3=162
tyle powinno wyjsc

2 3 2