Proszę o szybką pomoc ;)
mam zadanie z matematyki ;[
jak ktoś wszystko wyjaśni dam najlepsze
otóż jest takie zadanie
Monitor kosztujący 900 złotych został najpierw przeceniony o 15%, a po dwóch tygodniach jeszcze raz- tym razem o 10%. Jaka była jego cena po drugiej obniżce?

3

Odpowiedzi

2009-12-15T14:50:03+01:00
Cena monitora 900zł

pierwsza obniżka -15 %
900*15%= 135zł
lub 900*15/100( piętnaście setnych ) jeśli ma być w ułamkach
co również daje wynik 135 zł
900-135 =765 zł ( cena po pierwszej obniżce )

765*10%=76,50
lub 765*10/100 ( dziesięć setnych )
co również daje 76 i 1/2 , czyli 76,50

765-76,50=688,50 zł ( cena po drugiej obniżce )

1 5 1
2009-12-15T14:50:20+01:00
15% z 900 =15 x 900 =135
---
100

900-135=765

10% z 765=10 x 765=76,5
---
100
765-76,5=688,5

Odp:Monitor po drugiej obiżce będzie kosztować 688 zł i 50gr.
2009-12-15T14:52:09+01:00
15%=0,15
0,15×900=135 zł
900-135=765 zl-cena po pierwszej obniżce

10%=0,10
0.10×765=76,50 zł
765-76,50= 688,50 -cena po drugiej obniżce

odp.Cena monitoru po drugiej obniżce wynosi 688,50 złotych.