Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-15T15:52:38+01:00
Białka dzielimy na :
*pełnowartościowe - są to białka pochodzenia zwierzęcego
*niepełnowartosciowe - białka pochodzenia roślinnego

Białka:
białka są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek,
jako enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organiźnie, biorą udział w transporcie róznych substancji,
jaką przeciwciała bronią organizmu
są źródłem energii

Białka to duże cząsteczki, zbudowane z seteklub tysięcy pojedynczych związków (organicznych) zwanych aminokwasami.

***
Węglowodany i Tłuszcze

Składniki energetyczne – składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaliczamy do nich głównie:
*Węglowodany ( dostarczają około 50% energii)
*Tłuszcze ( dostarczają około 35% energii )

Węglowodany:

- stanowią 1% ciężaru ciała
- zapas węglowodanów w ciele człowieka jest mały, więc musi być ciągle uzupełniany
- są to związki najszybciej ulegające przemianom
- są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni
- w wyniku spalania 1 g węglowodanów otrzymujemy 4,1 kcal energii.
- pokrywają dzienne zapotrzebowanie energetyczne w około 50% ( u dorosłego człowieka )
- nadmiar węglowodanów ulega przetworzeniu w tkankę tłuszczową.

Tłuszcze:
-Stanowią 10 % masy ciała ( przy otyłości 25-30 % )
-Są głównym składnikiem energetycznym pożywienia, gdyż spalane dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka
-Powinny pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu u dorosłego człowieka w około 35%
-Zbudowane są z glicerolu i kwasów tłuszczowych

Dzielą się na :
-Tłuszcze zwierzęce np. smalec, słonina, boczek, masło, śmietana
-Tłuszcze roślinne np. olej sojowy, olej słonecznikowy. Rzepakowy, oliwa z oliwek i margaryna
3 4 3