<6> Rodzina Kowalskich jedzie z Ciechanowa do Poznania samochodem, którego średnie zużycie paliwa wynosi 6,5 litra na 100km. Litr benzyny kosztuje 4,80zł .
Odległość z Ciechanowa do Poznania wynosi 300km. Oblicz, ile zapłacą za benzynę państwo Kowalscy. Zapisz wszytkie obliczenia.

3

Odpowiedzi

2009-12-15T15:36:31+01:00
6,5 litra - 100 km
1 l - 4,80 zł
Ciechanów --- Poznań 300 km
6,5 l x 3 = 19,5 l
19,5 l x 4,80 zł = 93,6

Odp. Zapłacą 93,6 zł.
2009-12-15T15:35:32+01:00
300km:100km=3 - tyle odcinków 100km pokonano
3x6,5l=19,5l - tyle l benzyny zużyto
19,5lx4,80zł=93,6zł - tyle zapłacono za benzynę
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-15T15:35:49+01:00
Dane : odległość-300km
zużycie -6,5l/100km
cena -4,80zł

obliczmy całe zużycie na 300km : 6,5*3= 19,5l

następnie ile zapłacą 19,5L*4,80 =93,60

zapłacą za paliwo 93,60zł