Odpowiedzi

2009-12-15T16:32:53+01:00
W miejsce x podstawiasz podane wartości:

f(-1/4) = 2 * (-1/4) + 1 = -1/2 + 1 = 1/2

f(0) = 2*0 + 1 = 0 + 1 = 1

f(21/2)=2 * 21/2 + 1 = 21 +1 = 22
  • Użytkownik Zadane
2009-12-15T16:36:49+01:00
No więc masz x czyli argument,a musisz obliczyć wartości czyli y.
i teraz tak w miejsce x podstawiasz te argumenty,czyli:
-¼,0 i 21/2

no i podstawiasz:
f(x)=2* (-¼)+1=1/2( jedna druga)
f(x)=2*0+1=1
f(x)=2*21/2+1=22

To tyle o ile się nie pomyliłam ;)
2009-12-15T16:37:44+01:00
f(x)=2x+1

x€{-1\4,0,21\2}

dla x=-1/4
y=2x+1
y=-2/4+1=1/2

dla x=0
y=2x+1
y=1

dla x=21/2=10,5
y=2x+1
y=21+1
y=22