Zad.1
Dorośli stanowili 70% osób jadących autobusm. Opróz nich było jszcze 12 dzieci. Ile osób jechało autobusem?
Zad.2
a) Za jedną akcję firmy Kex trzeba było wczoraj zapłacić 52,50zł, a dzisiaj o 4,20zł więcej. O ile pront podrożały akcje tej firmy?
b) Za jdną akcje firmy Bax trzeba było wczoraj zapłacić 30zł,a dzisiaj kosztują 28,50zł. O il procentstaniały akcj tej firmy?

3

Odpowiedzi

2009-12-15T16:54:52+01:00
1.12 - 30%
x - 100%
1200 /30 = x
40 = x
Odp:W autobusie jechało 40 osób.
2.a)52,50 - 100%
56,70 - x
5670 / 52,5 = x
108 = x
108% - 100% = 8%
Odp:Akcje urosły o 8%
b)30 - 100%
28,50 - x
2850/30 = x
95 =x
100%-95%=5%
Odp:Akcje staniały o 5%
2009-12-15T16:57:12+01:00
Zad.1
Dorośli stanowili 70% osób jadących autobusm. Opróz nich było jszcze 12 dzii. Ile osób jhało autobusm?

30% - 12
100% - x

x=40 - tyle było w autobusie osób

Zad.2
a) Za jedną akcję firmy Kex trzeba było wzoraj zapłacić 52,50zł, a dzisiaj o 4,20zł więcej. O ile pront podrożały akcj tej firmy?

100% - 52,50 PLN
x - 56,70 PLN

x = 108%

108%-100%=8% - o tyle droższe są dziś akcje firmy Kex

b) Za jdną akcje firmy Bax trzeba było wczoraj zapłacić 30zł,a dzisiaj kosztują 28,50zł. O il procentstaniały akcj tej firmy?

100% - 30 PLN
x - 28,50 PLN

x = 95%

100%-95% = 5% - o tyle tańsze są dziś aukcję firmy Bax
2009-12-15T17:03:35+01:00
Zad.1
70% - x
30% - 12

x= (12*70):30
x= 28

28+12=40
odp.: Autobusem jechało 40 osób

zad.2
a)
100% = 56.70
x= 52.50

x= (52.50*100) : 56.70
x= ok. 92%

100%-92% =8%

odp.: Podrożała o 8%

b) 100% = 30
x = 1.50

x= (1.50*100): 30
x=5%

odp.:staniały o 5%