Odpowiedzi

  • sdom
  • Rozwiązujący
2009-12-15T19:47:44+01:00
+
pomagają w przemyśle spożywczym(jogurty,sery,kiszona kapusta)
używa się ich do produkcji szczepionek
uczestniczą w rozkładzie celulozy(jelita zwierząt)
są organizmami pionierskimi
oczyszczają środowisko(oczyszczalnie ścieków)
użyżniają gleby

-
wywołują choroby
powodują procesy gnilne
wytwarzają toksyny np.jad kiełbasiany
mam nadzieję,że pomogłam
2009-12-15T19:48:46+01:00
Plusy:
-wykorzystanie do produkcji leków i szczepionek,
- wykorzystanie przy wytwarzaniu kompostu,
-produkcja kefirów i jogurtów,
-zastosowanie w labolatoriach.

Minusy:
-rozkład drewnianych konstrukcji budowlanych
-wywoływanie tężca
-gnicie owoców i warzyw
-powodowanie infekcji skóry.

Mam nadzieje że pomogłam ;)
2009-12-15T19:49:01+01:00
Plusy: są pożywieniem dla olbrzymiej liczby protistów, są symbiontami w układzie pokarmowym (umożliwiają trawienie celulozy), produkuja zsiadłe mleko, jogurt, kefiry, sery, rozkładają szczątki roślin i zwierząt użyźniając glebę, wzbogacają ubogie gleby w azot (bakterie brodawkowe), odgrywają bardzo ważną rolę w procesach samooczyszczania się wód.

minusy: wywołują choroby ludzi (np. dur brzuszny, tężec, cholerę), są przyczyna psucia się niektórych produktów spożywczych, wywołują także choroby roślin i zwierząt.