Odpowiedzi

2009-12-15T19:53:13+01:00
{x-y-1=1/3x / x3
{x-y+2=1/2x / x2

3x-3y-3=x
2x-2y+4=x

3x-3y-x=3
2x-2y-x=-4

2x-3y=3
x-2y=-4 /x -2

2x-3y=3
-2x+4y=8

y=8+3
y=11

2x-3x 11=3
2x-33=3
2x=36
x=18
2009-12-15T19:53:30+01:00
{x-y-1=1/3x
{x-y+2=1/2x /*-1
-x+y-2=-1/2x
x-y-1-x+y-2=1/3x-1/2x
-3= 2/6x-3/6x
-3=5/6x
x=-18/5

-y=1/3x+1
-y=1i 6/5
y= -1 i 6/5
2009-12-15T19:59:17+01:00
Mnożę 1 równanie przez 3, a drugie przez 2
{x-y-1=1/3x /*3
{x-y+2=1/2x /*2

{3x - 3y - 3 = x
{2x - 2y + 4=x
Przenoszę niewiadome na lewą stronę, liczby na prawą :
{2x -3y = 3
{x -2y = -4 /*(-2)

mnożę II równanie prze -2
{2x - 3y = 3
{-2x + 4y = 8

Dodaję równania stronami:
y=11

Wstawiam obliczony y do II równainia i otrzymuję:
x-2y=-4
x-2*11=-4
x-22=-4
x=18

Odp.
x=18
y=11