Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-15T20:44:54+01:00
Podgrzewanie->sączenie->odparowywanie

Woda, mąka, sól.
kolbę stożkową z tak przygotowaną mieszaniną podgrzewasz nad palnikiem mieszając. Po rozpuszczeniu się soli, wkładasz bibułkę w lejek, a lejek do innej kolby stożkowej. Wykonujesz sączenie, na bibułce pozostała Ci mąka. W taki sposób oddzieliłeś ją od innych składników. Teraz przygotowywujesz podstawkę do palnika ustawiasz kolbę na podstawce nad palnikiem i odparowywujesz wodę. Mąka została na bibułce, wodę odparowałeś i sól została w kolbie. :D

Wnioski:
-mąka jest zawiesiną i osiada na dnie kolby co pomaga w jej oddzieleniu podczas sączenia
-sól na początku rozpuściliśmy w wodzie co nie spowodowało jej zatrzymania na sączku

myślę że trochę pomogłem ;)
1 1 1