Odpowiedzi

2009-12-15T20:34:34+01:00
0,2x + 0,1y = 40000 /*(-3)
0,3x + 0,4y = 120000 /*2

-0,6x - 0,3y = - 120000
-0,6x + 0,8y = 240000

0,5y = 120000 /*2
y = 240000

0,2x + 0,1*240000 = 40000

0,2x + 24000 = 40000 / -24000

0,2x = 16000 /*5

x = 80000
y = 240000
2009-12-15T20:35:59+01:00
20% * x + 10% * y = 40000
30% *x + 40% * y = 120000

0,2 * x + 0,1 * y = 40000 /*-40
0,3 *x + 0,4 * y = 120000 /*10

-8x -4y = -1600000
3x +4y = 1200000
----------------------
-5x=-400000
x=80000

3* (80000)+4y = 1200000
4y=1200000-240000
4y=960000
y=240000
2009-12-15T20:44:24+01:00
20% * x + 10% * y = 40000
30% *x + 40% * y = 120000

0,2x+0,1y=40000
0,3x+0,4y=120000
obliczamy x z pierwszego

0,2x=40000-0,1y /*5
x=200000-0,5y

podstawiamy x do drugiego równania

0,3(200000-0,5y)+0,4y=120000
60000-0,15y+0,4y=120000
przerzucamy dane na jedną niewiadome na drugą
0,25y=60000 /*4
y= 240000

podstawiamy za y

x=200000-0,5y
x=200000-120000
x=80000

Odp: y=240000, x=80000