Odpowiedzi

2009-09-10T16:37:24+02:00
Jako że ma jony, ma zwiększone przewodnictwo względem wody, pH takie jak zwykłą woda, ma zwiększoną gęstość i siłę wyporu, organoleptyczne badanie wskaże, że jest słona. Jest czynnikiem bakteriobójczym, może w większej ilośći zaszkodzić nerkom
2009-09-10T16:41:31+02:00
Ma słony smak, jest przezroczystą substancją chemiczną, łatwo rozpuszcza się w wodzie, wykorzystywany jest do leczenia, przyprawiania potraw, nazywa się go także chlorkiem sodu...
Masz tu linka: http://www.sciaga.pl/tekst/38888-39-sol_kuchenna
2009-09-10T16:49:02+02:00
Woda z solą kuchenną tworzy roztwór [mieszaninę jednorodną], który składa się z anionów Cl i kationów Na - to powoduje że woda wówczas staje się dobrym przewodnikiem elektrycznośni.
ma słony smak, przezroczystą barwę, brak zapachu.

szkło jest bardzo gęstą cieczą, jest przezroczyste, nie ma zapachu,
tworzy się je z krzemionki zawartej w piasku.