Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-15T23:49:49+01:00
3(2x - 1) + 4(y - 2) = 9
2(5x - 1) + 3y = 5(3x + y) + 2

6x - 3 + 4y - 8 =9
10x - 2 + 3y = 15x + 5y + 2

6x + 4y = 20 |:2
-5x - 2y = 4

3x + 2y = 10
+ -5x -2y = 10
-------------------------
-2x = 20 |:(-2)
x=-10

-60 + 4y = 20
4y = 80 |: 4
y = 20


x = -10
y = 20


_____________________________________________

3(x - y) + 4x = 8
3(x - 5y) = 5 - 9y

3x - 3y +4x = 8
3x - 15y = 5 - 9y

7x - 3y = 8 |*(-2)
3x - 6y = 5

-14x + 6y = -16
+ 3x - 6y = 5
------------------------------
-11x = -11
x = 1

3 - 3y + 4 = 8
3y = 1 |:3
y = 1/3
2009-12-15T23:51:44+01:00
Delano - popełniłeś błąd w przykładzie a, drugiego juz nie chciało mi sie sprawdzać


6x - 3 + 4y - 8 = 9
10x - 2 + 3y = 15x + 5y + 2

6x + 4y = 20
-5x - 2y = 4 / *2

6x + 4y = 20 (@)
-10x - 4y = 8

-4x = 28 / :(-4)

x = -7

Podstawiając "x" do równania "@":
-42 + 4y = 20
4y = 62
y = 15,5

analogicznie przykład b