Odpowiedzi

2009-12-16T14:50:42+01:00
1pacz.biszkoptów okrągłych,2 budynie śmiet ;Winiary:kompot owocowy .Tortownicę wyłorzyć biszkoptami na to dajemy dobrze odsączone owoce z kompotu,do soku dolewamy wodę ma być 900mili na tym gotujemy budyń gorący wlewamy na biszkopt z owocami,po ostygnięciu gotowy do jedzenia,najlepiej przygotować ciasto rano do popołudniowej kawy w sam raz.Na zdjęciu nie jest widoczne można ubić kremówkę i wyłożyć na wierzch.

Porszę :)
2009-12-16T14:52:21+01:00
Ciasteczka całuśne :)

Składniki:
• miód 1/2 szklanki
• mąka 30 dag
• cukier 1/2 szklanki
• jajko 1 szklanka
• przyprawa do pierników 1 łyżeczka
• soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
• orzechy włoskie posiekane

Sposób przyrządzenia:
W rondelku należy podgrzać miód, po czym dodać go do mąki pszennej, po
przestygnięciu dodać także pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto.
Ciasto po zagnieceniu należy rozwałkować i wykrawać z niego za pomocą
szklanki bądź literatki ciasteczka. Każde z ciasteczek należy posypać
orzechami włoskimi i piec w piekarniku nagrzanym do 15 do kruchości.
2009-12-16T14:52:42+01:00
Ciasto W-Z
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Krem:
1 litr śmietanki kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
Przesączenie:
1/2 szklanki wody
3 łyżki rumu
sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Całe jajka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na parze aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie gęsta (ok 15-20 min ubijania). Łączymy razem mąki, proszek i kakao. Ciasto odstawiamy z nad naczynia z parą. Przesiewamy mąki i delikatnie łączymy je z ciastem mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu studzimy i przekrajmy biszkopt wzdłuż na pół. Dolną połówkę ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i przesączamy polową płynu.

Krem:
Ubijamy kremówkę z cukrem. Dodajemy do śmietany przestudzoną (zupełnie zimną) galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzącej wody. Wstawiamy krem do lodówki do częściowego stężenia.
1/2 krzepnącej masy wylewamy na ciasto w blaszce. Drugą połowę ciasta układamy na kremie i przesączamy. Smarujemy ciasto resztą masy i posypujemy startą na tarce czekoladą. Wstawiamy do lodówki do zupełnego stężenia.
Smacznego