Odpowiedzi

2009-09-11T22:48:15+02:00
Tresc podana przez Ciebie jest niejasna.
Zgodnie z tym co napisales, moge to liczyc tak:

2a + b = 6√3
i
b = √3 + a

2a + a + √3 = 6√3

a = 5√3 / 3

P = 1/2 * a²
P = 1/2 * 25/3
P = 25/6 = 4 i 1/6 j²
1 5 1
2009-09-12T01:14:44+02:00
Trójkąt twój ma boki: a, a, a√2
a) Obw=a+a+a√2=2a+a√2
a(2+√2) = 6(1+√2)
a=6(1+√2)/(2+√2) /-to kreska ułamkowa
P=½a²=½[6(1+√2)/(2+√2)]²=½[6(1+√2)]²/[(2+√2)]²=½36[1+2√2+2]/[4+4√2+2]=
18[3+2√2]/[6+4√2]=9

b)a√2=a+1+√2
a√2-a=1+√2
a(√2-1)=1+√2
a=(1+√2)/(√2-1)
P=½[(1+√2)/(√2-1)]²=½(1+√2)²/(√2-1)²=½(1+2√2+2)/(2-2√2+1)=
½(3+2√2)/(3-2√2)=usuwamy niewymierność z mianownika
=½[(3+2√2)(3+2√2)]/[(3+2√2)/(3-2√2)]=½[9+12√2+8]/[9-8]=½[17+12√2]
1 5 1