Bardzo proszę o całe rozwiązanie nie tylko sam wynik, najlepszą odpowiedź nagradzam:)
Rozwiąż zadania:
1) Cenę pierwszej sukienki podwyższono o 20%, a następnie obniżono o 30% i obecnie kosztuje ona 252 zł. Cenę drugiej sukienki podwyższono o 15%, a następnie obniżono o 20% i obecnie kosztuje ona 276 Zł. Która z sukienek była droższa przed zmianami cenowymi i o ile złotych?

2)Cena akcji pewnej firmy wynosiła 30 zł. Na sesji giełdowej cena akcji spadła do 29,40 zł. O ile procent spadła cena tej akcji?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T15:04:59+01:00
1.
x*120/100*70/100=252
x*8400/10000=252
x=300
y*115/100*80/100=276
y*0,92=276
y=300
odp. rowne
2.
29,40/30*100%=98%
odp. o 2%
2009-12-16T15:06:56+01:00
1)
x*120/100*70/100=252

x*8400/10000=252

x=300

y*115/100*80/100=276

y*0,92=276

y=300

ODPOWIEDŹ:Cena sukienek jest taka sama.
2)
29,40/30*100%=98%

100%-98%=2%

ODPOWIEDŹ:Cena tej akcji spadła o 2%

:))
2009-12-16T15:12:10+01:00
O 20%

252 - 100%
x - 50%
100x - 12600/:100
x= 126

252 + 126 = 378

2 sukienka

276 - 100%
x - 35%
100x - 9660/:100
96,6

276 + 96,6 = 372,6zł

odp: 1 sukienka była droższa


ad2

30 - 100%
29,4 - x
30x - 2940/:30
x = 98

100 - 98 = 2% o tyle % spadła cena akcji