1.A. (2/5× 5/2) × (21/5 - 43/40)+ ½=

B. (2+15/11× 0.22÷0.1)*1/33=
C.1,2×(-15/4) / 15/4×(-1+2/7)-1
2.Doprowadż do najprostrzej postaci
A. √18 +√8-√50+√32
B. 2√3+√12-√48+√75
3.usuń nie wymierność z mianownika
a.5/4-√11 b.6/√7+2
dane są liczby a. x=3+2√2 b. x=2-3√2
oblicz x+y, x-y, x×y, x÷y

1

Odpowiedzi

2009-12-18T15:40:18+01:00
1.A. (2/5× 5/2) × (21/5 - 43/40)+ ½=1*(168/40-43/40)+1/2=125/40+20/40=145/40=3 i 5/8

B. (2+15/11× 0.22÷0.1)*1/33=(2+15/11*22/10:1/10)*1/33=
(2+3*10/1)*1/33=(2+30)*1/33=32/33

C.1,2×(-15/4) / 15/4×(-1+2/7)-1
=12/10*(-15/4) / 15/4*(-5/7)-1
= (-9/2) / (-75/28)-1
= (-9/2) / (-103/28)
= (-9/2)*(-28/103)=126/103 = 1 i 23/103


2.Doprowadż do najprostrzej postaci
A. √18 +√8-√50+√32=
√9*2+√4*2-√25*2+√16*2=3√2+2√2-5√2+4√2=4√2
B. 2√3+√12-√48+√75=
2√3+√4*3-√16*3+√25*3=
2√3+2√3-4√3+5√3=5√3
3.usuń nie wymierność z mianownika
a.5/4-√11
5* ( 4+√11) = licznik
(4-√11)* (4+√11 )- mianownik
20+5√11 -licznik
16-11=5 - mianownik
=4+√11

b.6/√7+2
6*(√7-2) - licznik
√7+2)(√7-2)- mianowmol
6√7-12 = licznik
7-4=3 - mianownik
=2√7-4



w tym zadaniu brakuje mi y=??????????????
dane są liczby a. x=3+2√2
oblicz x+y, x-y, x×y, x÷y

b. x=2-3√2
oblicz x+y, x-y, x×y, x÷y