1.Podać przyczyny i skutki otyłości (chociaż na jedną stronę)
2.Napisać co to jest wskaźnik wagowo-wzrostowy BMI

PILNIE na teraz
i podajcie z jakiej strony lub innych źródeł korzystaliście
PROSZĘ O POMOC
Pierwszej osobie daje najlepszą odpowiedź :)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T16:34:59+01:00
BMI = masa ciała [kg]/wzrost [mDla poszczególnych zakresów wskaźnika BMI określono również prawdopodobieństwo wystąpienia zagrożeń zdrowotnych związanych ze zbyt dużą lub niedostateczną masą ciała. Poniżej przedstawiam wartości wskaźnika BMI oraz ich interpretację:

< 18,5 - niedowaga,
19,5 – 24,9 - norma,
25 – 29,9 - otyłość I stopnia (mogą pojawiać się problemy zdrowotne związane z przekarmieniem),
30 – 39,9 - otyłość II stopnia (widoczne konsekwencje zdrowotne związane z nadmierną masą ciała),
> 40 - otyłość III stopnia (poważne konsekwencje zdrowotne związane z otyłością najwyższego stopnia).

Warto wiedzieć, że wskaźnik BMI nie jest wymiernym wskaźnikiem do oceny stanu odżywienia białkowo-energetycznego dla:

* osób z rozbudowaną tkanką mięśniową oraz sportowców
* kobiet ciężarnych
* dzieci w wieku dorastania
* oraz osób, w przypadku których nie można dokonać prawidłowych pomiarów wzrostu np.: osoby starsze

Warto też ocenić rodzaj otyłości, obliczając współczynnik WHR (Waist/Hip Ratio, czyli stosunek obwodu talii do bioder). Współczynnik ten uświadamia, w jaki sposób rozmieszczony jest tłuszcz podskórny i jakiego rodzaju zagrożenia czyhają ze strony takiego jego umiejscowienia. Obliczamy go poprzez podzielenie zmierzonego obwodu w talii przez obwód bioder. Otrzymaną wielkość interpretujemy w następujący sposób:

dla kobiet:
WHR > 0,8 oznacza otyłość typu androidalnego tzw. typ “jabłko”,
WHR < 0,8 oznacza otyłość typu ginoidalnego tzw. typ “gruszka”.

dla mężczyzn:
WHR > 1 oznacza otyłość typu androidalnego tzw. typ “jabłko”,
WHR < 1 oznacza otyłość typu ginoidalnego tzw. typ “gruszka”.
] x wzrost [m]
2 2 2
  • Użytkownik Zadane
2009-12-16T16:36:43+01:00
Otyłośc bierze się z nadmiaru spożywania jedzenia, oraz z jedzenia zbyt dużo tłuszczów i słodyczy o nieregularnych porach. Oczywiście również z powodu niskiej tolerancyjności fizycznej. Skutkami są potem wszelkiego rodzaju choroby, takie jak cukrzyca, choroba wieńcowa, cholesterol itp.
2 5 2