Mam taki problem. Kiedy stawiać znak plus, a kiedy minus?
Pomożcie w następujących przykladach:
(-2)-(-2)=
2-(-2)
(-2)+(-2)=
2+(-2)=
2*(-2)=
-2*(-2)=
Wiem, ze to proste, ale czy jest jakas reguła aby tego nie mylić? Pomózcie, czeka mnie spr.!!!

3

Odpowiedzi

2009-12-16T16:51:09+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
(-2)-(-2)= - 2+ 2 = 0
2-(-2) = 2+ 2 = 4
(-2)+(-2)=-2 - 2 = -4
2+(-2)= 2-2= 0
2*(-2)= - 4
-2*(-2)= 4

- i - = +
+ i - = -
mnożąc dwie liczby ujemne dostajemy liczbę dodatnią, mnożąc liczbę ujemną z dodatnią dostajemy liczbę ujemną
10 4 10
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T16:50:50+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
(-2)-(-2)=-2+2=0
2-(-2)=2+2=4
(-2)+(-2)=-4
2+(-2)=2-2=0
2*(-2)=-4
-2*(-2)=4

mnozenie/dzielenie
kiedy masz parzysta liczbe minusow to otrzymasz plus
kiedy nieparzysta to otrzymasz minus

dodawanie/odejmowanie
kiedy masz -(-2) mozesz to zapisac jako 2 [dwa minusy daja plus]
staraj sie sprowadzac do dodawania np -2-3-(-6)=-2+(-3)+6=1
10 4 10
2009-12-16T17:01:15+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Więc tak:
(-2)-(-2)=-2+2=0
2-(-2)2+2=4
(-2)+(-2)=-2
2+(-2)=0
2*(-2)=-4
-2*(-2)=4
Jeżeli przed nawiasem jest minus to zawsze zmieniamy znak na przeciwny, czyli np. jak jest -(2-5+6-3)=-2+5-6+3)
A jak masz tu przykład 2-(-2) to najlepiej sobie zapamiętać, że 2 minusy to plus. W mnożeniu zawsze, jeżeli wystąpi minus razy jakaś liczba dodatnia [2*(-2)] to znak zawsze zmieniamy na minus. Odwrotnie jest natomiast w przypadku minusów -2*(-2)=4
4 4 4