Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T18:21:44+01:00
4(2x+3) - 2(4y-1)=30
(5x+1)/3 - (y-3)/4 = 3

w drugim równaniu obie strony mnożę przez 12 i mam:
4(5x+1) - 3(y - 3) = 36

Układ ma postać:
4(2x+3) - 2(4y-1)=30
4(5x+1) - 3(y - 3) = 36 (w obu równaniach "pozbywam się nawiasów)

8x+12 - 8y + 2 = 30
20x + 4 - 3y + 9 = 36

8x - 8y = 16 / * (-3)
20x - 3y = 23 / * 8

-24x +24y = - 48
160x - 24y = 184 równania dodaję stronami i mam:

136x = 136 /136
x = 1 podatawiam do 1 równania:

8*1 - 8y = 16
-8y = 16 - 8
-8y = 8 / ÷(-1)
y = -1

Odp. Liczby spełniajace ten układ to: x=1 i y = -1