Występ zespołu czarne fortepiany cieszył się dużym powodzeniem . Sprzedano 850 biletów ulgowych po 19 zł . Bilety normalne były w cenie 25 zł i sprzedano ich o 570 więcej niż biletów ulgowych .
Zespół otrzymał połowę kwoty ze sprzedaży biletów . Ile zarobił zespół ?

3

Odpowiedzi

2009-12-16T18:09:47+01:00
850*19=16150zł
850+570=1420
1420*25=35500zł
16150zł+35500zł=51650zł
51650zł/2=25825zł
Odp. Zespół zarobił 25825zł.
34 3 34
Najlepsza Odpowiedź!
  • krk
  • Początkujący
2009-12-16T18:10:20+01:00
Bilety Ulgowe 850
Bilety Normalne 850 + 570 =1420

850 x 19zł = 16150 zł
1420 x 25zł = 35500

35500 + 16150 = 51650 zł

51650 / 2 = 25825

Zespół zarobił 25825 zł
60 4 60
2009-12-16T18:11:44+01:00
850*19=16150zl - pieniadze za bilety ulgowe
850+570=1420-ilosc biletow normalnych
1420*25=35500 - pieniadze za bilety normalne
35500+16150=51650zl - pieniadze za wszytkie bilet
51650/2=25825 polowa kwoty dla zespolo
odp.zespol zaropbil 25825 zl
21 3 21