Monitor kosztujący 900 złotych został najpierw przeceniony o 15 %, a po dwóch tygodniach jeszcze raz - tym razem o 10 %. Jaka była jego cena po drugiej obniżce? chcę działania, bo inaczej dam niepoprawne i odejdą wam punkty... więc..

2

Odpowiedzi

2009-12-16T18:29:26+01:00
0.15 x 900=135 900-135=765 0.10x765=76.5 765-76,5=688,5
odp.po drugiej obniżce jego cena wynosiła 688,5 zł.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T18:29:14+01:00
900*15/100=135zł
900-135=765zł
765*10/100=76,5zł
765-76,5=688,5zł
Odp.:Po drugiej obniżce cena jego wynosiła 688,5zł.


/ oznacza kreskę ułamkową