Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T19:08:16+01:00
X - wiek córki
y - wiek matki

za 3 lata, mam będzie 3 razy starsza, czyli

3 * (x+3) = y + 3

ponadto 3 lata temu mam była 4 razy starsza, czyli

4 * (x-2) = y - 2

Z pierwszego równania:
y = 3*x + 9 - 3 = 3x + 6
Po podstawieniu do drugiego równania:

4x - 8 = y-2
4x-8 = 3x+6-2
4x-8=3x+4
x-8=4
x=12

oraz y=3x+6 = 3*12+6 = 42

Mama ma 42 lata, córka ma 12 lat
2009-12-16T19:16:58+01:00
X wiek matki
y wiek córki

x+3=3y
y-2=1/4x

x-3y=-3
y-1/4x=2 I*3

x-3y=-3
3y-3/4x=6
_____________
1/4x=3
x=12

x-3y=-3
x=12

-3y=-15
x=12

y=5
x=12