Odpowiedzi

2009-12-16T19:30:26+01:00
A) 6x²-6(x²-9)+3x=39 ||| c)4x²-49+5x=4x²+11
6x²-6x²+54+3x=39 ||| 5x=11+49
3x=39-54 ||| 5x=60
3x=-15 ||| x=12
x=-5

b)4x²-4(x²+10x+25)=20 ||| e)3x-2-9x²+15=-5
4x²-4x²-40x-100=20 ||| 9x²+3x+18=0
-40x=120 ||| delta=b²-4ac
x=-3 ||| 9-4(9X18)
||| delta<0
d)4x²+12x+9-4x²-32=13 ||| x=-b\2a
12x=13+32-9 ||| x=-3\18
12x=36 ||| x=-1\6
x=3 |||





W celu sprawdzenia podstaw w miejscu x wynik jaki wyszedl do glownego polecenia zadania i sprawdz czy lewa strona rowna sie prawej :) pozdrawiam

||| to odzdzielniki by ci sie latwiej rozczytywalo niestety interfejs nei jest sprzyjajacy :)

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T19:35:12+01:00
²
a) 6x²-6(x²-9) +3x=39 spr: 6*25 -6(16) - 15= 39 L=150- 96-15=39
6x² -6x²+ 54 + 3x=39
3x=-15
x=-5
b)4x²-4(x+5)²=20 spr: 4*9-4 *2²=36-16=20
4x² -4(x² +25 + 10x)=20
-100 -40x=20
-120-40x=0
-3 -x=0
x=-3
c)(2x-7)(2x+7)+5x = 4x²+11 spr: 17*31 + 60= 576 +11
527+60= 576+11
587=587 L=P
4x² -49 +5x=4x² +11
5x=60
x=12
d)(2x+3)²-4(x²+8)=13 spr:9²-4*17=13
81-68=13 L=P
4x² + 9 +12x -4x² -32=13
12x=13+32-9=36
x=3

e)(3x-2)-3(3x²-5)=-5


3x-2 -9x² + 15=-5
-9x²+3x +18=0
delta=b²-4ac
delta = 9- 4*(-9)*18=657
pierwiuastek z delta = pierwiastek z 657
x1=(-3+pierwiastek z 657):(-18)

x2=(-3-pierwiastek z 657):(-18)

z powodu pierwiastkow nie chce mi sie sprawdzac ;p
jbc to jest funkcja kwadratowa =.=
  • Użytkownik Zadane
2009-12-16T19:58:37+01:00
A)6x²-6(x+3)(x-3) +3x=39
6x²-6(x²-9)+3x=39
6x²-6x²+54+3x=39 |-6x²
-6x²+54+3x=39-6x² |+6x²
54+3x=39 |-54
3x=-15 |÷3
x=-5

b)4x²-4(x+5)²=20
4x²-4x²-20x-100=20
-20x=120
x=-6

c)(2x-7)(2x+7)+5x = 4x²+11
2x²-7²+5x=4x²+11
4x²-49+5x=4x²+11 |-4x²
-49+5x=11 |+49
5x=60 |÷5
x=12

d)(2x+3)²-4(x²+8)=13
4x²+12x+9-4x²-32=13 |-4x²
12x+9-4x²-32=13-4x² |+4x²
12x+9-32=13 |-9
12x-32=4 |+32
12x=36 |÷12
x=3


e)(3x-2)-3(3x²-5)=-5
3x-2-9x²+15=-5

w tym zadaniu wyjdzie coś z pierwiastkiem ale wyniki mi sie wszystkie kręcą więc nie bede ci ich pisac ale mam nadzieje że reszta się zgadza ;]