Odpowiedzi

2009-12-16T19:19:25+01:00
√(2x+3)²=5
Korzystając ze wzoru √x²=|x|
|2x+3|=5
2x+3=5 ∨ 2x+3=-5
2x=2 ∨ 2x=-8
x=2 ∨ x= -4

2009-12-16T19:20:55+01:00
√(4x²+12x +9 ) = 5
4x² + 12x + 9 = 25
4x² +12x - 16 = 0
x² + 3x - 4 = 0
Δ = 9 - 4*(-4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x1 = [-3 -5]/2 = -8/2 = -4
x2 = [-3 +5]/2 = 2/2 = 1
Odp. x = - 4 lub x = 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-16T22:07:49+01:00
√4x²+12x+9=5 [to wszystko az do znaku = jest pod pierwiastkiem ... ] czekam na obliczenia
ze wzoru skróconego mnożenia 4x²+12x+9=(2x+3)²
czyli mamy:
√(2x+3)²=5
ze wzoru √x²=|x| mamy więc:

|2x+3|=5
2x+3=5 lub 2x+3=-5
2x=2 /:2 lub 2x=-8 /:2
x=1 lub x= -4