Potrzebuję rozwiązać równanie - ściągnąć nawiasy i obliczyć wyrażenie.

1 - a - [1 - (a - 1) - 2a - (1 - 3a)] - a - 1 =

Jakoś mi to nie wychodzi i będę bardzo wdzięczna jeżeli mi ktoś pomoże. ; )
Tylko proszę o obliczenia, bo wynik jest z tyłu książki, a nauczycielka może kazać rozwiązać przy tablicy. Ma wyjść -2a - 1.

2

Odpowiedzi

2009-12-16T19:37:40+01:00
1 - a - [1 - (a - 1) - 2a - (1 - 3a)] - a - 1 =
1 - a - [1 - a + 1 - 2a - 1 + 3a] - a - 1 =
1 - a - 1 - a - 1 = -2a -1
2009-12-16T19:39:22+01:00
1 - a - [1 - (a - 1) - 2a - (1 - 3a)] - a - 1 =
1 - a - 1 + a - 1 + 2a + 1 - 3a - a - 1 =
-1- 2a