Odpowiedzi

2009-12-16T19:48:19+01:00
2009-12-16T19:49:49+01:00
(x+½)² -(x-1)(x+1)=16
x²+x+¼-(x²-1)=16
x²+x+¼-x²+1=16
x=16-1-¼
x=14³/₄


-(x-4)²=(3-x)(3+x)
-(x²-8x+16)=9-x²
-x²+8x-16=9-x²
8x=16|:8
x=2

a tu u mnie inaczej wyszlo... nie ma tu ulamkow w tym pierwszym(-(x-4)²=(3-x)(3+x)) więc wynik nie powinien wyjść z ułamkiem..
2009-12-16T20:04:07+01:00
1. (x+½)² -(x-1)(x+1)=16
x²+ 1/4 -x² +1 -x-1=16
1/4+-x=16
x=16 -1/4
x=4

2. -(x-4)²=(3-x)(3+x)
-x² -4²=9+3x-3x -x²
-x²-16 =9 -x²
0=25
cos mi tu zle wyszlo