Odpowiedzi

2009-12-16T20:48:12+01:00
A - krótsza przyprostokątna
b=a+5 - dłuższa przyprostokątna
c=a+10 - przeciwprostokątna
korzystamy z twierdzenia Pitagorasa
a² + (a+5)²=(a+10)²
a² +a²+10a+25= a²+20x+100
a²-10a-75=0
Δ=(-10²)-4*1*(-75)=400
√Δ=20
a₁=(10-20)/2=-5<0 odpada a₂=(10+20)/2=15

P=½ab
P=½a*(a+5)=15*20=150
2009-12-16T21:22:24+01:00
A -I przyprostokątna
b-II- dłuższa przyprostokątna
c - przeciwprostokątna
r=5 zatem
b=a+5
c=a+10
korzystamy z tw. Pitagorasa
a²+b²=c²
a² + (a+5)²=(a+10)²
a² +a²+10a+25= a²+20a+100
a²-10a-75=0
Δ=(-10)²-4*1*(-75)=100+300=400
√Δ=20
a₁=(10-20):2=-5 sprzeczne bok nie moze byc ujemny
a₂=(10+20):2=15
b=15+5=20
P=½ab
P=½*15*20=150 [j²]