Oblicz czas miejscowy B (42 stopnie N; 140 stopni E) jeżeli w miejscowości A o współrzędnych (78 stopni S; 40 stopni W) , 2 czerwca br. Jest środa godz. 10.00

miejscowość A miejscowość B
Współrzędne geog.
Różnica w stopniach
Różnica czasowa
Godzina i data

To powinno być w tabeli- Różnica czasowa i godzina z data powinny być razem wliczone dla miejscowości A i B


1

Odpowiedzi

2009-09-12T10:08:13+02:00
A B
(78 stopni S; 40 stopni W) (42 stopnie N; 140 stopni E)
40 stopni + 140stopni=180 stopni
1 stopień=4 minuty
180 × 4=720 minut
720 ÷ 60(60 min=1h) =12h - różnica czasowa
10h+12h=22h - godzina w miejscowości B
2 VI godz 10 br 2 VI godz 22 br