Odpowiedzi

2009-12-17T01:09:51+01:00
√32 możesz rozpisać jako √(4*8) czyli 2√8

wyjdzie Ci, że:

(-4 -2√8)/4 = [2(-2-√8)]/4 = (-2-2√2)/2 = [2(-1-√2)]/2= -1-√2

W drugim analogicznie wyjdzie -1+√2
2009-12-17T01:11:00+01:00
Napiszę Ci ;)
Będzie łatwiej zrozumieć, czytaj i zapisuj ;)

-4 -√32/4
Pierwiastek z 32 rozkladasz na 16×2, czyli wychodzi Ci 4√2/4 , skracasz 4 i zostaje Ci > -4-√2


-4+√32/4 > analogicznie do pierwszego, ale wyjdzie -4+√2
2009-12-17T02:13:22+01:00
(-4 - √32) / 4 = [-4 -√(16 *2)]/4 skracasz 4 i wychodzi ci -1 - √2
(-4 +√32) / a = [ -4 +√ (16 *2)]/4 skracasz 4 i wychodzi ci -1 + √2