Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-09-12T14:18:10+02:00
C)(-1,5)⁸×(-1,5)⁶÷(-1,5)¹⁴=(-1,5)⁰=1
d)(2¹⁵÷2²⁰)³=(2⁻⁵)³=2⁻¹⁵=(½)¹⁵=1/32768
e)((-3)¹⁰)³÷((-3)⁶)⁵=(-3)³⁰÷(-3)³⁰=1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-12T14:28:03+02:00
^ - oznacze sobie potege
c) (-1,5)^8 * (-1,5)^6 : ((-1,5)^2)^7 = (-1,5) ^ 8+6 - 2*7 = (-1,5)^14-14 = (-1,5)^0 = 1 -> kazda liczba do potegi 0 jest rowna 1!!!

d) liczymy potegi w nawiasie
(2^ 7+3+5 / 2^16+4)^3 = (2^15 -20)^3 = (2^(-5))^3 = 2^-15 = (1/2)^15

e) najpier licznik (gorna czesc ulamaka)

[(-3)^3+6+1]^3 = (-3)^10*3 = (-3)^30
mianownik
[(-3)^18-12]^5 = (-3)^ 6*5 = (-3)^30

łaczymy (-3)^30-30 = (-3)^0 = 1 [jak w pierwszym przypadku, jezeli do potegi0 podnosimy to wynik jest zawsze rozny jeden!!!]

pisz gdyby cos bylo nie jasne skad sie wzielo