Odpowiedzi

2009-12-17T14:00:58+01:00
A)x+3x-y^+7=4x-y^+7
b)a+2a-3b-1=3a-3b-1
c)-7^+3x-x^-3x=-7^-x^
1 5 1
2009-12-17T14:08:19+01:00
X+(3x-y^+7)= x + 3x - y² + 7 = 4x - y² +7
a+(2a-3b-1)= a+ 2a - 3b -1 = 3a - 3b -1
-(7^-3x)=(x^+3x)=(rozumiem, że tutaj ten pierwszy znak = ma być +)
= -7² + 3x + x² +3x = -49 + x² + 6x

W tego typu zadaniach zasada jest następująca:
+(plus) przed nawiasem nie zmienia wartości w nawiasie możemy go bez niczego opuścić

- (minus) przed nawiasem zmienia znaki na przeciwne, opuszczając go musimy zmienić znaki: -(-x) = +x
1 1 1