Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-17T16:19:25+01:00
X-y=-3
2x-y+2=0

x-y+3=0 | *(-1)
2x-y+2=0

-x+y-3=0
2x-y+2=0

x-1=0
x=1

teraz x podstawiamy do 1 równania

1-y+3=o
-y=-1-3
-y=-4 |*(-1)
y=4

x=1
y=4

Niebieska kropka która jest na obrazie w załączniku to jest twoja interpretacja geometryczna :PP
LICZE NA MAX
1 5 1
2009-12-17T16:19:57+01:00
Liczymy x
x-y=-3 I*(-1)
2x-y+2=0

-x+y=3
2x-y+2=0
dodajemy stronami i wychodzi
x+2=3 I-2
x=1

liczymy y
x-y=-3
podstawiamy za x=1
1-y=-3 I-1
-y=-4 I*(-1)
y=4
odp:
x=1
y=4
* to znak mnożenia
2009-12-17T16:30:07+01:00
wyliczamy y z drugiego równania
4y = 0 +2x + 2
4y= 4x | : 4
y = 1


wyliczamy x z pierwszego równania

x = - 3 - y
-x = -3 +y
-x = 4



chyba pomogłam ;d