Trzy zadania
1)w klasach szóstych jest 90 uczniów co stanowi15%liczby uczniów szkoły.ile uczniów jest w szkole.
2)w sprzedazy promocyjne rowerków górskich cene roweru obniżono o 279 zł ile kosztował taki rower w normalnej sprzedaży ,jeśli wiadomo ze obniżka ceny wynosiła 25%
3)gospodarz kupiła worek soli i posyawiła do w stodole .po tygodniu okazało się że waży on 26 kg czyli o 4 % wiecej niż przy zakupie ile ważył worek soli przy zakupie.

40 pkt!

3

Odpowiedzi

2009-12-17T16:30:47+01:00
1)
x-ilosc wszytskich uczniow w szkole
90 - 15[%]
x - 100[%]
15x=90*100=9000 /:15
x=600

2)
x-cena przed obnizka
75[%] - 279[zl]
100[%] - x

75x=279*100=27900 /:75
x=372[zl]

3)
x-ilosc soli przy zakupie
26[kg] - 104[%]
x - 100[%]

104x=26*100=2600 /:104
x=25[kg]
  • Użytkownik Zadane
2009-12-17T16:33:13+01:00
1]
x-100%
90 - 15%

90*100/15
90*20/3
1800/3
600
W szkole jest 600 uczniów .
2)
75%- 279
100%- x

279*100/75
27900
372
Rower kosztował 372 zł .

3)
26-104%
x-100%

26*100/104
26*25/26
1*25/1
25kg
worek soli przy zakupie ważył 25 kg .

nie wiem czy te ostatnie jest db . ;x

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-17T16:39:03+01:00
1) 90 uczniow- 15 %
30 uczniow - 5 %
100 % - 600 uczniów
Odp. W szkole jest 600 uczniów.

2) 25 % - 279 zł
100% - x
100 % × 279 ÷ 25 % = 1116 zł
Odp. Rower w normalej sprzedaży kosztował 1116 zł.

3) x-ilosc soli przy zakupie
26kg - 104%
x - 100%

104x=26×100=2600 /:104
x=25kg
Odp. Worek soli przy zakupie kosztował 25 kg.

Voila ;)