Odpowiedzi

2009-12-17T16:55:40+01:00
Pokarm
Borsuk jest zwierzęciem wszystkożernym. Zjada zarówno pokarm zwierzęcy (dżdżownice, owady, płazy, ślimaki, gryzonie, padlinę), jak i roślinny (owoce, kłącza, bulwy, zboża). Badania prowadzone w różnych rejonach Europy (także w Polsce) wykazują, że podstawowym pokarmem borsuków są dżdżownice, płazy i owoce. Osobniki mieszkające w pobliżu osiedli ludzkich żywią się często w sadach owocowych i na pryzmach z kuchennymi odpadkami.

Terytorium
Każda borsucza grupa rodzinna zajmuje określone terytorium, o powierzchni od 1 do 30 km2. Jego wielkość zależy głównie od zasobności bazy pokarmowej. Terytorium znakowane jest kałem oraz wydzielinami gruczołów.

Wyglad
Ciało borsuka jest niezgrabne, krępe, głowa długa z małymi oczami i uszami oraz z wydłużonym i szpiczastym pyskiem. Szyja gruba, ogon i pięciopalczaste nogi są krótkie. Przednie łapy są zaopatrzone w silne pazury, podeszwy nieowłosione. Okrywa ciała - suknia jest gęsta i sztywna, umaszczenie na bokach białoszare z domieszką czerni, na brzuchu i nogach czarne. Głowa biała z dwoma czarnymi podłużnymi pasami biegnącymi od pyska przez oczy i białoobrzeżone uszy aż do szyi.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-17T16:57:01+01:00
Odżywianie ;Borsuk jest wszystkożerny. Jego główne pożywienie to korzonki, grzyby, żołędzie, ślimaki, dżdżownice oraz wszelkiego rodzaju owady i ich larwy. Zjada także młode króliki, zające, ptaki i jaja ptasie, jak również marchew zwyczajną, buraki, wszelkie owoce i jagody.

Cechy , Wygląd ; * silna budowa
* sierść sztywna
* wierzch szary, brzuch i nogi czarne
* na głowie 2 czarne pręgi
* oczy i uszy małe
* ogon (kwiat) krótki
* łapy zakończone pięcioma palcami i długimi pazurami
* długość ciała do około 90 cm, wysokość do 30 cm
* waga 15-20 kg (czasami więcej).

Dom ;
Borsuk prowadzi życie nocne, dzień przesiaduje w norze, a właściwie w komorze nory. Nora ma często bardzo skomplikowaną budowę[4]. Do głównej komory prowadzi często kilka krętych korytarzy, a wejścia do nich z zewnątrz są od siebie znacznie oddalone. Jest bardzo czysta w odróżnieniu od nory lisiej. Wszystkie nieczystości z nory wyrzuca na zewnątrz, a swoje odchody wydala do małych dołków zwanych latrynami, których nie zakopuje. Latryny wykopuje w pobliżu nory. Z nastaniem mrozów borsuk zasypia w norze. Zimowy sen nie jest ciągły, gdyż w dniach ocieplenia budzi się i wychodzi z nory, by zaspokoić pragnienie lub coś złowić. W czasie zimowego snu borsuk żyje nagromadzonym w organizmie tłuszczem, przez co traci na wadze do 7 kg.


Ps; to wygląda że się rozpisałam ale tu znajdziesz wszystkie potrzebne rzeczy ^^